Taskforce Zeeland Brabant: “Pak de vrouwen en kinderen van criminelen in strijd ondermijning”

Pieter Tops ziet veel verfrissende ideeën in nieuwe manier van werken

 

Tien tot vijftien bazen maken de dienst uit in de drugswereld in Noord-Brabant en Zeeland. Dit is de boodschap die de Taskforce Brabant Zeeland afgelopen week in de media verspreidde. Het is de uitkomst van het nieuwste “onderzoek” met de naam “Betonrot” dat in opdracht van de Taskforce is uitgevoerd. Hoewel de mythe van de “ondermijnende criminaliteit” inmiddels aan alle kanten doorgeprikt is, blijft Tops zijn propaganda-offensief ongewijzigd doorzetten.

Voor het afgelopen week gepresenteerde  onderzoek is het geijkte pseudowetenschappelijke recept toegepast. De studie is gebaseerd op de anekdotes van dertig gesprekken met vooral  opsporingsambtenaren en RIEC-deelnemers. Daarnaast is gesproken met aantal “criminelen” en strafrechtadvocaten. Alles anoniem natuurlijk. Verder is het rapport gebaseerd op een “media-analyse”. Dit maakt het interessant.  Het is namelijk niet meer dan een studie naar mediaberichten die gebaseerd zijn op de door de Taskforce zelf uitgegeven persberichten. Zo draait het ondermijningscircus steeds in een eigen kringetje rond. Dat er daadwerkelijk een “toplaag” in de Brabant-Zeeuwse drugswereld van tien tot vijftien bazen bestaat, kan in ieder geval niet uit deze studie blijken. De vraag is ook waarom deze topmensen dan nog steeds niet gepakt zijn. Een kroegbezoek is  kennelijk voldoende om uit te vinden wat er met duizenden uren rechercheren niet gelukt is.

Maar dat wil niet zeggen dat deze studie niet met interessante inzichten komt. Tops prijst de aanwijzingen die het rapport geeft om verder te gaan. “Een nieuwe manier van werken.” Zo komt het rapport tot het inzicht dat het vroegere opsporingswerk zich vooral richt op degenen die de wet overtreden. Dat zou moeten veranderen. De opsporing moet zich meer richten op de vrouw en kinderen van de criminelen. Dat is immers de zwakke plek, want zij zijn het belangrijkste in hun leven. Zo kunnen de kinderen onder toezicht gesteld worden en kan de vrouw ook in het onderzoek betrokken en vastgezet worden. “De verontwaardiging en woede zijn dan groot”, volgens het rapport. Ook zijn de vrouw en kinderen een uitstekende informatiebron. Op die manier kan de opsporing de tactiek van verdeel- en heers gebruiken. In aansluiting op deze ideeën hebben we zelf ook nog suggesties. Criminelen hebben misschien ook nog bejaarde ouders. Verras hen met een leuke doorzoeking. Haal ze uit het bejaardentehuis om ze in een politiecel vast te zetten. Worden criminelen ook boos van. Ook kan je bij een arrestatie van de ouders de baby alleen thuis achter laten. Dan praten de crimineel en zijn echtgenote misschien nog sneller. Dat legt immers een flinke tijdsdruk op de ouders.

Het was al bekend dat de Taskforce de rechtsstaat volledig uitbeent en er geen problemen mee heeft personen aan te pakken waarvan zelfs geen begin van verdenking bestaat. Geen middel is te gek om de volledig achterhaalde war on drugs nieuw leven in te blazen en gaande te hoduen. Met deze nieuwe ideeën wordt duidelijk dat de Taskforce geen grenzen kent en methodes omarmt die de beschaving ver achter zich laat.

Link: naar het Rapport Betonrot:

Betonrot

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *