Fort Oranje

BNdeStem’Fort Oranje is een last resort voor veel kansloze mensen’

De eigenaren van Fort Oranje voeren al tientallen jaren een
verbeten juridische strijd tegen de gemeente Zundert. „Het is gewoon een sociaal experiment”

Burgemeesters meer wettelijke armslag geven om ‘foute’ recreatieparken te kunnen sluiten? „Dat gaat alle grenzen te buiten. Dan kun je zo goed de hele rechtstaat opdoeken”, reageert juridisch adviseur Jeroen Pols van de omstreden Camping Fort Oranje in Rijsbergen.

Pols zegt niet verbaasd te staan van de oproep van Taskeforce-voorzitter Noordanus en burgemeester Leny Poppe-de Looffvan Zundert. „Zo proberen ze hun werkwijze achteraf wit te wassen. De gemeente is er al jaren bezig om ons gesloten te krijgen.” Volgens de jurist is daar helemaal geen uitbreiding van de wet voor nodig: „De burgemeester heeft zoveel bevoegdheden dat ze ons nu ook kan sluiten.”

Krottenwijk

Vader Cees en zoon Jan Engel, eigenaren van Fort Oranje, voeren al jaren een verbeten juridische guerrillaoorlog tegen de gemeente. Het onderkomen recreatiepark is volgens bestuur, politie en hulporganisaties te vergelijken met een krottenwijk vol sociale ellende en criminaliteit. Dat heeft de overheid volgens Pols echter goeddeels aan zichzelf te danken: „Jarenlang hebben gemeenten, woningcorporaties en ook justitie criminelen en sociale probleemgevallen naar Fort Oranje gestuurd. Waren ze zelf mooi van de overlast af. ” Pols heeft via de Wet Openbaar van Bestuur recent documenten gekregen waaruit naar zijn zeggen blijkt dat de overheid ook voordelen zag in Fort Oranje als vrijplaats. Hij doelt op het verslag van een werkbezoek in 2013 van toenmalig staatssecretaris Fred Teeven aan Zundert over Fort Oranje. Als discussieonderwerp stond bij de lunch de stelling op de agenda ‘dat vrijplaatsen het mogelijk maken om zicht en grip te houden op mensen die zich buiten de wet begeven’. Een andere stelling luidde: ‘De overlast van vrijplaatsen is maatschappelijk aanvaardbaar omdat de overlast zich beperkt tot een overzienbare omgeving.” De stukken laten de uitkomst van de discussie niet zien, maar het blote feit dat staatssecretaris, burgemeester en hoofdofficier van justitie hierover deze onderwerpen hebben gediscussieerd in relatie tot Fort Oranje, maakt Pols boos: „Fort Oranje is dus gewoon een sociaal experiment.”

Volgens Pols kon eigenaar Cees Engel mensen niet weren die bijvoorbeeld door justitie naar Fort Oranje werden gestuurd, onder wie ex-gedetineerden die net hun straf hadden uitgezeten. „Vervolgens houden ze acties en roepen ze: het loopt uit de hand en Engel doet niks. Maar Engel heeft de politie regelmatig gebeld omdat er bijvoorbeeld wiethokken op de camping zaten. Dat moest hij zelf maar oplossen, zeiden ze dan. Maar in Nederland pakt de politie criminelen toch op?”

Misdaad belonen

De huisjurist vertelde eerder in deze krant dat Engel Fort Oranje best tegen een marktconforme prijs aan de gemeente wil verkopen. Burgemeester Poppe-DeLooff ziet dat echter niet als oplossing ‘omdat je misdaad dan beloont’. Sluiting is volgens Jan Engel sowieso geen goede optie: „Dan komen al die kwetsbare mensen op straat te staan.” Pols: „Vergeet niet dat Fort Oranje een last resort is voor veel kanslozen.”

Hessel de Ree, BNdeStem

One comment

  1. ik vind het wel wat hebben …dit doet onze regeriing ons aan jaren wachten bij de woningbouw wachten op een woning kinderen die op straat zwerven omdat er niets te huur is voor ze en de woningbouwverenigingen blijven bijna iedereen weigeren Ik zit er hard over te denken daar te gaan kijken want vrijheid blijheid

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *