Bram Endedijk: journalist of propagandist?

Het RIEC timmert flink aan de weg. Middels georkestreerde publiciteit wordt de Nederlandse burger systematisch klaargestoomd om de “geïntegreerde overheidsaanpak”, de “bestuurlijke aanpak” tegen de zogenaamde “ondermijnende criminaliteit” salonfähig te maken. De voorvechters van deze aanpak organiseren een nieuwe oorlog tegen criminaliteit en in het bijzonder tegen de wietproductie.

Dat deze nieuwe aanpak de waarborgen van de rechtsstaat opzij schuift, is een aspect dat weinig aandacht krijgt. De burgers krijgen via de media een flinke hoeveelheid propaganda voorgeschoteld. Het RIEC heeft hiertoe een aantal journalisten onder haar hoede genomen. Zo zagen we eerder dat Volkskrantjournalist Jan Tromp niet alleen geregeld onder het mom van journalistiek bestuurlijke propaganda bedrijft in opdracht van het RIEC. Ook schreef hij samen met hoogleraar Pieter Tops in opdracht van het RIEC een boek met de naam “De Achterkant van Nederland” dat met anekdotes van de borreltafel de noodzaak van deze nieuwe oorlog moet rechtvaardigen.  Pieter Tops komt eveneens bij elk evenement opdraven zodra het om “ondermijnende criminaliteit” gaat. Een hoogleraar doet het in de propagandawereld immers altijd goed.

Een rijzende ster in propagandaland is NRC-journalist Bram Endedijk. Ook hij schreef in opdracht van het RIEC een boek dat volledig gewijd is aan RIEC-propaganda met de titel “We regelen het zelf wel”. Verder verschijnen er regelmatig artikelen in het NRC die woordelijk en zonder enige kritische noot  de ideologie van het RIEC uitdragen. Zo schreef Endedijk afgelopen dinsdag 23 januari 2018 het artikel “Ondermijnende criminaliteit: Politie moet leren samen te werken met specialisten”. Aanleiding voor het artikel is een in opdracht van het RIEC uitgevoerde onderzoek door de Politieacademie.   Het artikel begint met de veelbelovende zin Wietplantages in een woonwijk kunnen de samenleving ontwrichten. Mooie stelling, maar waar is dit op gebaseerd? Hoe kunnen deze plantages de samenleving ontwrichten? Wie de RIEC-website bekijkt, vindt dit soort leuzen letterlijk terug. Nu het publiek een beetje moe wordt van ondermijning is het RIEC bezig om over te stappen naar ontwrichting. Nu ondermijnt criminaliteit, en vooral wiet, de samenleving niet alleen doch ontwricht deze ook nog eens. Ook de rest van het artikel is gevuld met RIEC-retoriek.

Een serieus journalist zou zich bij een onderwerp als de strijd tegen ondermijnende criminaliteit misschien afvragen waarom de rechtsstaat ontmanteld moet worden voor een strijd tegen wiet op een moment dat de halve wereld het goedje al gelegaliseerd heeft. Een andere interessante vraag is misschien of het een goed idee is om zonder een parlementair debat of wettelijke grondslag een monster op te tuigen dat zonder enige wettelijke bevoegdheid burgers en bedrijven opzettelijk met misbruik van bevoegdheden ten gronde richt. Het is namelijk een misvatting dat alleen maar criminelen verpulverd worden. Ook burgers en bedrijven die ongewenste activiteiten zouden kunnen faciliteren – zoals een autoverhuurbedrijf – moeten eraan geloven. Maar Endedijk besteedt zijn talent en positie liever aan het recyclen van propagandistische retoriek. Mocht straks nog een minister van propaganda gevraagd zijn, dan hebben we hier in ieder geval een goede kandidaat. Wat is er immers mooier dan de burger onder het mom van journalistiek leugens en bedrog te verkopen. En het betaalt misschien ook nog goed. Petje af voor Endedijk!    

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *